vuok
vuok

Y-tunnus

Mikä on y-tunnus?

Miten y-tunnusta haetaan?

Mistä yritysten y-tunnuksia voi etsiä?

Y-tunnuksen rakenne

Y-tunnuksen merkitys perintään

Valtioneuvoston asetus yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä

Y-tunnuksen hinta

Kuolinpesän y-tunnus

Yhdistyksen y-tunnus tai yhdistysrekisterinumero

 

Mikä on y-tunnus?

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yritykselle tai yhdistykselle annettava yksilöivä tunnus, joka annetaan perustamisilmoituksen lähettämisen ja kirjaamisen jälkeen. Y-tunnus on yksilöivä numerosarja, josta ei kuitenkaan pysty päättelemään tarkempia tietoja yrityksestä eli esimerkiksi yhtiön yhtiömuoto tulee tarkistaa erikseen esimerkiksi kaupparekisteristä.

Yhdellä yrityksellä tai yhteisöllä ei voi olla kuin yksi y-tunnus.

Miten y-tunnusta haetaan?

Y-tunnus muodostetaan yhtiölle tai yhteisölle, kun perustamisilmoitus on kirjattu Patentti- ja rekisterihallitus sekä verottajan yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään.

Mistä yritysten y-tunnuksia voi etsiä?

Yritysten ja yhteisöjen y-tunnuksen löytää helposti esimerkiksi yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Palvelusta voi etsiä tarkkoja y-tunnuksia yrityksen tai yhteisön nimellä sekä vaihtoehtoisesti tarkistaa tietyn y-tunnuksen haltijan nimen kirjoittamalla hakukenttään selvitettävän y-tunnuksen tiedot.

Y-tunnuksen rakenne

Y-tunnuksessa on aina kahdeksan numeroa, joista seitsemän on peräkkäin ja viimeinen numero eli niin sanottu tarkistenumero on väliviivan jälkeen. Y-tunnus voisi näyttää esimerkiksi tältä: 8765432-1.

Halutessaan y-tunnuksen rakenteen voi tarkistaa erilaisten y-tunnus laskureiden avulla. Nämä tarkistavat, että y-tunnus on muodostettu oikein.

Y-tunnuksen voimassaolo kannattaa kuitenkin tarkistaa esimerkiksi ytj.fi-palvelusta.tai kauppalehden yrityshausta.

Y-tunnuksen merkitys perintään

Perinnän kannalta velallisyrityksen y-tunnuksella on merkittävä rooli, koska ilman y-tunnusta ei perintää voida kohdistaa mihinkään tiettyyn yritykseen. Usein perintätoimisto pyytääkin perinnän alkaessa alkuperäiseltä velkojalta vielä vahvistusta siitä, miltä yritykseltä maksamatonta saatavaa tulee periä.

Tästä syystä aina ennen laskutusta tai tilauksen tekoa onkin hyvä varmistaa asiakkaan y-tunnus, jotta tietää varmasti minkä yrityksen kanssa asioi. Pelkkä yrityksen nimi ei välttämättä riitä yksilöintitiedoksi ja y-tunnuksen puuttuessa onkin mahdollista, ettei perintätoimia voida aloittaa.

Valtioneuvoston asetus yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä

Valtioneuvoston asetus yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä löytyy täältä.

Y-tunnuksen hinta

Y-tunnuksen hinta muodostuu erilaisista patentti- ja rekisterihallituksen ja verottajan laskuttamista maksuista.

Lisätietoa asiasta löytyy esimerkiksi patentti- ja rekisterihallituksen kotisivuilta.

Kuolinpesän y-tunnus

Osa kuolinpesistä hakee verotusteknisistä syistä johtuen kuolinpesälle y-tunnuksen.

Lisätietoja asiasta löytyy verohallinnosta.

Yhdistyksen y-tunnus tai yhdistysrekisterinumero

Yhdistys saa perustamisen jälkeen kuusinumeroisen yhdistysrekisterinumeron, joka yksilöi yhdistyksen y-tunnuksen tapaan. Yhdistyksen tarvitsee hakea lisäksi y-tunnusta, mikäli yhdistys harjoittaa arvonlisäverollista toimintaa tai toimii esimerkiksi työnantajana.

Yhdistysten yhdistysrekisterinumerot löytyvät yhdistysnetistä, joka toimii samoin kuin yritys- ja yhteisötietojärjestelmä eli sieltä voi hakea yhdistysten perustietoja erilaisilla hakutermeillä.

Lue myös

Scroll to top