databank
databank

Viitekorko

Mikä on viitekorko?

Viitekorot ovat julkisesti noteerattuja korkoja, joihin esimerkiksi asuntolainojen korot ja korkolain mukainen viivästyskorko sidotaan. Suomessa yleisimmin käytettyjä viitekorkoja ovat eurooppalaisten pankkien yhdessä noteeraamat Euribor-korot ja yksittäisten pankkien omat Prime-korot sekä Euroopan Keskuspankin ohjauskorko (korkolain mukainen viitekorko). Esimerkiksi Euribor 12kk on suosituin suomalaisten asuntolainoissa käytetty viitekorko.

Kuinka viitekorkoa käytetään?

Viitekorkoa käytetään rahavelasta maksettavan koron eli velan hinnan laskemiseen. Esimerkiksi pankin myöntämän asuntolainan hinta (korko) muodostuu käytetyn viitekoron ja pankin asiakaskohtaisesti määrittämän marginaalikoron yhteissummasta.

Kun tuotteita tai palveluita myydään luotolla eli ostaja saa laskulla maksuaikaa kauppasumman takaisinmaksuun, käytetään korkolain mukaista viitekorkoa viivästyskoron laskemiseen. Viivästyskorko lasketaan lisäämällä viitekorkoon korkolain mukainen lisäkorko. Lisäkoron määrä vaihtelee sen mukaan, onko velallisena yksityishenkilö vai yritys. Perintälain mukaan yksityishenkilön laskulla käytetään aina korkolain mukaista viitekorkoa.

Mistä voin tarkistaa viitekoron määrän?

Korkolain mukaisen viitekoron ja erilaiset viivästyskorot voi tarkistaa Suomen Pankin verkkosivuilta. 

Päivittäiset Euribor korot voi tarkistaa esimerkiksi Suomen Pankin verkkosivuilta

Korkolain mukainen viitekorko

Euroopan keskuspankki julkaisee puolivuosittain (30.6. ja 31.12.) korkolain mukaisen viitekoron, jota käytetään kaupallisten sopimusten sekä korkolain mukaisen viivästyskoron laskemiseen julkaisua seuraavasta päivästä kuuden kuukauden ajan. Korkolain mukainen viitekorko tunnetaan yleisemmin Euroopan keskuspankin ohjauskorkona.

Viitekoron vaikutukset markkinatalouteen

Yleisimmät viitekorot ovat olleet ennätyksellisen matalalla 2010-luvulla. Esimerkiksi korkolaissa mainittu Euroopan keskuspankin ohjauskorko on ollut nollassa 1.7.2016 lähtien. Euroopan keskuspankin määrittämä korkotaso vaikuttaa välillisesti markkinakorkoihin ja talouteen, sillä ohjauskorko määrittää hinnan, jolla keskuspankki lainaa rahaa pankeille.

Kuka määrittää viitekoron?

Euroopan keskuspankki määrittelee ohjauskoron puolivuosittain. Suomen Pankin on korkolain 12a §:n mukaan julkaistava Suomen säädöskokoelmassa ilmoitus viitekorosta ja sen voimassaolosta. Koron muutokset tulee huomioida esimerkiksi velalliselta perittävän viivästyskoron https://www.axactor.fi/viivastyskorko määrää laskettaessa.

Euribor-korot lasketaan päivittäin ja EMMI (European Money markets Institute) julkaisee ne. Koron nimi on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate ja se on euromaiden yhteinen viitekorko. Euribor on euroalueen ja Euroopan tärkein viitekorko.

Prime-korko on yksittäisen pankin oma korko, joten pankit määrittävät itse oman Prime-koron määrän ja ilmoittavat siitä useimmiten omilla verkkosivuillaan. Pankit muuttavan Prime-korkoaan omalla hallinnollisella päätöksellä ja siihen vaikuttavat yleinen korkotaso ja talouden näkymät. Prime-korko on alun perin lähtöisin Yhdysvalloista, jossa pankit palkitsivat suuria ja pitkäaikaisia asiakkaitaan markkinoiden muita korkoja alhaisemmalla korolla.

Lue myös

Viivästyskorkolaskuri 

Lue myös

Scroll to top